Douchewand monteren met SPC Aqua-Step panelen of Aqua Click Tiles
Handige montage-handleiding voor het plaatsen van een douchewand met Aqua-Step XL panelen of Aqua Click Tiles.

Bent u bezig met het bouwen of verbouwen van uw badkamer en bent u fan van een inloopdouche? Dan is een watervaste muur een must. Aan keramische tegels hangt al snel een stevig kostenplaatje en ze vragen in de meeste gevallen het werk van een professional. Wij bieden het ideale doe-het-zelf materiaal: Aqua-Step SPC wandproducten Aqua Click Tiles of Aqua-Step XL panelen. Dankzij de gemakkelijke verwerking kunt u er zelf mee aan de slag en door hun geringe dikte zijn ze zelfs geschikt om over een bestaande wand heen te monteren.

Watervaste Aqua-Step panelen

Aqua-Step XL panelen en Aqua Click Tiles zijn 100% watervast. De panelen hebben een robuuste kern uit SPC en een high-tech vinyl toplaag. Hierdoor zijn ze ideaal voor in vochtige ruimtes én zijn ze gemakkelijk schoon te maken. De toplaag bepaalt ook het decor van de panelen. Zo heeft u een uitgebreide keuze in betonlook van lichte tot donkere tinten, effen look en met steenmotief.
Aqua Click Tiles hebben aan de lange zijden van de tegels een klikverbinding en aan de korte zijden een “Fall down”. De tegels zijn eenvoudig te verlijmen aan de wand op verschillende ondergronden, ook over bestaand tegelwerk.
De lange panelen uit de Aqua-Step XL serie (261,5cm) hebben een klikverbinding aan de lange zijde en zijn recht afgezaagd aan de korte zijde. Hierdoor sluiten de panelen naadloos aan en krijgt u een strak, modern resultaat. Dit maakt van Aqua-Step XL een ideaal paneel om de douche mee af te werken.

Montage

Wat heeft u nodig?

  • Kunststof hamer
  • Slagblokje
  • Winkelhaak
  • Meet- en afschrijfgereedschap
  • Waterpas
  • Aqua-Step MS Polymeer lijm
  • Handzaag of cirkelzaag of stanleymes
  • Gatzaag
Een aantal van deze gereedschappen vindt u bij uw HDM dealer. De andere spullen vindt u zeker in de doe-het-zelf zaak bij u in de buurt.

Hoe gaat u te werk?

Laat eerst de panelen 24 tot 48 uur acclimatiseren in de kamer. Zo zijn ze op omgevingstemperatuur en vermijdt u krimp of rek tijdens de montage.

Stap 1: Controleer de rechtheid van de muur

Controleer de effenheid van de muur. Onder een rechte lat van 1 m mogen de oneffenheden maximaal 3 mm zijn. Indien de muur diepere putten bevat dient u deze eerst te egaliseren. Tegelvoegen mogen maximaal 6 mm breed zijn. Indien een klikverbinding gelijk valt met een voeg dient deze geëgaliseerd te worden. Doet u dit niet goed dan kan het zijn dat de panelen niet goed in elkaar klikken met openstaande naden en vochtproblemen als gevolg.

Stap 2: ontvetten van de muur

Nadat de muur recht en effen is bevonden, dient u deze te ontvetten, zo kan de lijm goed hechten. Ontvetten doet u met ammoniakwater (1 deel ammoniak op 9 delen water) of een speciale, in de handel verkrijgbare, ontvetter. Bovendien moet de ondergrond droog, drukbestendig en vrij van stof en vuil zijn. De lijm hecht het beste als ook de achterkant van de tegel/het paneel ontvet wordt.

Stap 3: starten met lijmen

Start met een loodrechte referentielijn (ten opzichte van de vloer). Gebruik hiervoor een paneel als lat en een waterpas. Zo weet u precies waar uw eerste paneel moet komen en kan u het makkelijk perfect recht lijmen. Het werkt het gemakkelijkst om vanuit een hoek te vertrekken. Met de Aqua Click Tiles moet er altijd van rechtsonder naar links gewerkt worden. Onderaan laat u de panelen op de douchebak rusten. Bovenaan houdt u best nog een uitzetvoeg van 5 mm.
Nadat u deze lijn hebt afgetekend is het tijd om het eerste paneel te lijmen. Breng Aqua-Step hybride polymeerlijm aan met een spuit op de achterkant van het paneel of met een lijmkam op de muur zoals aangegeven op de tekening. Druk het paneel vervolgens 5 seconden stevig tegen de wand, netjes langs de referentielijn. Zo hangt het paneel zeker recht. Controleer dit nogmaals met de waterpas. Door de hoge aanvangshechting van Aqua-Step hybride polymeerlijm blijven de panelen goed hangen terwijl u ze toch nog even kan corrigeren. Hou eventueel een reinigingsproduct bij de hand om overtollige lijm te verwijderen.

Stap 4: Lijm de overige panelen

Aqua Click Tiles: Breng lijm aan op de achterkant van het volgende paneel of op de wand en klik dit paneel in het reeds gelijmde paneel. De tegels kunnen recht onder elkaar ➊, in halfsteensverband ➋ of wildverband ➌ (verspringing minimaal 30 cm) geplaatst worden. Zoals eerder vermeld hebben de lange zijden van de tegels een Click4U klikverbinding en de korte zijden een fall down 3L Triplelock. Om 2 tegels samen te klikken wordt de tand aan de lange zijde van de ene tegel onder een hoek in de groef van de andere tegel gebracht, verschoven tot aan de korte zijde van de voorgaande tegel, en naar beneden en naar achter geduwd. Klop met een kunststof hamer voorzichtig over de hele breedte tot de korte zijden in elkaar klikken. De tegels kunnen ingekort worden met een zaag of een winkelhaak en een stanleymes door de tegel in te snijden en vervolgens af te breken over de breeklijn.
Voor extra zekerheid tegen vocht kan er in de douchehoek een dun streepje Aqua-Step silicone worden aangebracht in de verbinding aan de lange zijde van het paneel.
 


Aqua-Step XL: De lange zijden van de panelen hebben een klikverbinding, ze hebben geen kopse klikverbinding. Om de panelen samen te klikken wordt de tand aan de lange zijde van het ene paneel onder een hoek in de groef van het andere paneel gebracht, en naar beneden en naar achter geduwd. Breng altijd de tand in de groef. De panelen kunnen ingekort worden met een zaag of een stanleymes door het paneel in te snijden en vervolgens af te breken over de breeklijn. Maak eerst een rechte lijn met een winkelhaak.
Voor extra zekerheid tegen vocht kan er in de douchehoek een dun streepje Aqua-Step silicone worden aangebracht in de verbinding aan de lange zijde van het paneel.
Op deze manier kan u de volledige doucheruimte afwerken. Indien u de panelen op een gyproc wand monteert is het belangrijk ervoor te zorgen dat de voegen van de Aqua-Step XL panelen of de Aqua Click Tiles niet samenvallen met deze van de gyproc panelen.


Stap 5: gaten voor douchekraan

In het paneel dat achter de kraan komt zal u een aantal uitsparingen moeten maken voor de aansluiting van de kraan. Meet hiervoor de positie op en zet deze over op het paneel. Neem vervolgens een gatzaag met een diameter 10 mm groter dan de aansluitingen en zaag de gaten uit het paneel. Monteer het paneel verder zoals de andere panelen.

Stap 6: afwerken

Voor de afwerking van Aqua-Step XL of Aqua Click Tiles douchewandaan de douchebak gebruikt u een vochtbestendige silicone. Kit deze goed af. Het is belangrijk dat er geen vocht achter de panelen kan komen.
Ook de binnenhoeken van de douche en de kraangaten kit u af met deze silicone. Voor de afwerking aan het plafond, binnen- en buitenhoeken zijn er bijpassende profielen in wit, zwart, grijs en aluminium kleur. Zo verkrijgt u een professioneel resultaat.
Voert u deze stappen zorgvuldig uit, dan kan u in een mum van tijd uw verouderde douche renoveren zodat ook u kan genieten van een heerlijke luxueuze douche-ervaring.
Heeft u nog vragen? Aarzel dan niet om ons te contacteren.