NIEUWE GEVELBEKLEDING PLAATSEN DOET U ZO!
gevelbekleding

U heeft uw favoriete gevelbekleding klaar liggen voor montage, maar hoe begint u daar nu precies aan? Er zijn namelijk belangrijke zaken die u in acht moet houden. Wij helpen u graag stap voor stap op weg.
De montage van de verschillende soorten gevelbekleding gebeurt op dezelfde manier. Hierbij bevestigt u de panelen op een lattenwerk. Hierbij is het belangrijk dat er voldoende ventilatie achter de panelen mogelijk is. Ontdek hieronder hoe u dat precies doet.

MONTAGE

Wat heeft u nodig?
Laat ons eerst eens kijken wat u, buiten de gevelbekleding, allemaal nodig hebt voordat u aan deze klus begint:
 • Winkelhaak
 • Zwaaihaak
 • Meet- en schrijfgereedschap
 • Waterpas & lange regel
 • Slagpluggen (ø 6 mm)
 • RVS schroeven (3.0 x 25 mm)
 • PVC kaleerblokjes in verschillende diktes
 • Hamer
 • Accu-schroefboormachine (houtboor ø 6 mm)
 • Boorhamer (steenboor ø 6 mm)
 • Gedrenkte houten latten (min 2,5 x 3,0 cm)
 • Zaaggereedschap met een fijne vertanding
 • Ijzerzaag
Deze gereedschappen vindt u zeker in de doe-het-zelf zaak bij u in de buurt.

Stap 1: installeer het houten lattenwerk

Start met het houten lattenwerk. Gebruik hiervoor gedrenkte houten latten van minimum 25 x 30 mm. Het lattenwerk komt haaks op de richting waarin u de gevelbekleding wilt plaatsen. Bij een horizontale plaatsing komen de latten dus verticaal. Zet de latten iedere 50 cm vast met een slagplug. Boor de gaten voor in de houten latten met een houtboor.

Begin op de hoek van de gevel. Hou de lat waterpas tegen de muur en blijf ongeveer 5 cm boven de vloer. Neem vervolgens de boorhamer en boor de gaten voor de pluggen met een steenboor in de gevel. Sla vervolgens de slagplug vast. De afstand tussen de latten bedraagt hart-op-hart 30 cm. Om niet elke keer te moeten meten is het handig om een blokje op maat te zagen. Zo kan u snel de positie van iedere lat aftekenen.

Als alle latten geplaatst zijn controleert u met uw waterpas en lange regel of het lattenwerk vlak is. Indien dit niet het geval is dient u deze uit te vlakken. Gebruik hiervoor PVC kaleerblokjes. Zorg ervoor dat de luchtspouw die u creëert door het lattenwerk vrij blijft. Zo kan lucht achter de panelen circuleren. Dit is zeer belangrijk!


Stap 2: profielen plaatsen

Start met de plaatsing van de ventilatiehoek. Dit profiel zorgt ervoor dat er luchtcirculatie mogelijk is achter de panelen. Daarnaast houdt het ongedierte uit de spouw. Deventilatiehoek plaatst u met de openingen naar onder. Schroef het vervolgens vast aan het lattenwerk. Op maat zagen doet u met een ijzerzaag.

Boven de ventilatiehoek komt het startprofiel. Hierin komen de panelen te liggen. Het is dus erg belangrijk dat dit profiel perfect waterpas staat. De volledige opbouw van de panelen hangt er immers van af. Houd het startprofiel op zijn plaats en teken af waar het lattenwerk zich bevindt. Vervolgens boort u met een metaalboor gaatjes op de afgetekende posities. Schroef daarna het startprofiel waterpas vast.

Tot slot plaatst u aan de uiteinden van de wand de eind-of hoekprofielen. Plaats de lip achter het startprofiel zorg ervoor dat het onder- en bovenaan precies op maat is. Dit doet u gemakkelijk met een fijngetande handzaag. Vervolgens niet of schroeft u het profiel vast op de eerste lat van uw lattenwerk.


Stap 3: panelen plaatsen

Neem het eerste paneel en zaag het, indien nodig op maat. Schuif het helemaal in het eind-of hoekprofielen trek het dan minstens 6 mm terug. Zo creëert u de noodzakelijke uitzetvoeg. Check nog eens of het paneel waterpas staat. Schroef vervolgens de panelen vast op het houten lattenwerk in de daarvoor voorziene groef. Aangezien we buiten werken is het aangewezen om RVS schroeven te gebruiken. Het volgende paneel dekt de schroeven af, zodat deze niet meer in het zicht zitten. Indien u een langere lengte moet overbruggen dient u gebruik te maken van een koppelprofiel. Werk zo rij per rij af tot u boven bent. Schuine kanten kan u overzetten met behulp van de zwaaihaak. Zo werkt u bijvoorbeeld gemakkelijk onder een schuine dakrand. 


Stap 4: Z-profiel plaatsen

Als u de panelen tot bovenaan hebt geplaatst dient u de spouw ook langs de bovenkant af te dekken. Onder een dak oversteek werkt u de bovenkant af met een eindprofiel. Bij een plat dak doet u dit met het speciale Z-profiel. Dit profiel kan u onder de dakrand vastzetten. Eventueel kan u dit ook voorboren en met slagpluggen in de gevel vastzetten.

Vragen?

Is niet alles duidelijk en zit u nog met vragen? Neem gerust contact met ons op en onze experten geven u graag meer uitleg.
Meer inspiratie nodig? In dit filmpje renoveert Roger een volledige gevel met dubbelrabat gevelbekleding.

BROCHURE

Outdoor