ZO ONDERHOUDT U UW HOUTEN VLOER
Een houten vloer kan u op verschillende manieren afwerken. Zo kan u kiezen voor een afwerking met boenwas, vernis of hardwasolie. Iedere afwerking vraagt specifiek onderhoud. De eikenhouten parketvloeren (lamelparket) van HDM – Character Floor– zijn onbehandeld, gelakt of afgewerkt met hardwaxolie verkrijgbaar. Een onbehandelde vloer zal u moeten behandelen voor u hem in gebruik neemt. Hoe u dat zelf kan doen leest u hier.
De reeds behandelde Character Floor parketvloeren zijn vanuit de fabriek voorzien van hardwaxolie. Deze vloeren zijn kant-en-klaar voor gebruik. In principe dient u er zelfs geen onderhoudsolie op te zetten voordat u deze gaat gebruiken, maar we bevelen dit wel aan. De kamer is, net na plaatsing nog leeg, wat het aanbrengen van de onderhoudsolie heel gemakkelijk maakt. Bovendien kan uw houten vloer er dan weer voor een hele tijd tegen.
Ook in het assortiment Character Floor is lamelparket met een gelakt oppervlak. Deze hebben een supermatte uitstraling zodat het lijkt op een geoliede vloer. Het voordeel van een gelakte vloer is dat deze niet met olie of was onderhouden hoeft te worden, vochtig wissen is genoeg. Het nadeel is dat als er slijtplekken ontstaan, de vloer opnieuw geschuurd en gelakt (of geolied) moet worden. De laklaag van de Character vloeren is echter slijtvast zodat u vele jaren van de vloer kan genieten.

Waarom hardwasolie?

Het afwerken van een parketvloer met hardwaxolie (of hardwasolie)heeft een aantal voordelen ten opzichte van boenwas, vernis of olie. Een hardwaxolie is een combinatie van natuurlijke oliën en wassen. Hardwaxolie trekt in de poriën van het hout én vult deze op. Door deze vullende werking krijgt het hout een dun beschermlaagje. Dit maakt de houten vloer minder gevoelig voor vuil en gemakkelijker te reinigen. Bovendien is uw parketvloer zo ook slijtvaster én beter beschermd tegen vocht.

Hardwasolie is verkrijgbaar in verschillende kleurtinten, de Character Floor houten vloeren zijn beschikbaar in maar liefst 5 kleurvarianten. Bijkomend voordeel is dat u een houten vloer die behandeld is met hardwasolielokaal gemakkelijk kan bijwerken. Zo kunnen beschadigingen weggeschuurd worden en voorzien worden van een nieuw laagje onderhoudsolie, zonder dat u dit achteraf nog zal zien.

Hoe onderhoud u uw eikenhouten character floor?

HDM lamel parket is in 2 verschillende hardwaxolie-afwerkingen, 2 verschillende vernis-afwerkingen of onbehandeld verkrijgbaar. De hardwaxolie afwerking is mat of supermatte uitstraling beschikbaar in 5 verschillende kleuren. Een onbehandelde houten vloer zal u nog onder handen moeten nemen voor u deze in gebruik kan nemen. De behandelde houten vloeren hebben vanuit de fabriek al een beschermlaag. Deze parketvloeren zijn klaar voor gebruik. De geoliede vloeren kunnen het beste voor gebruik nog behandeld worden met een laag onderhoudsolie.

Onderhoudsolie aanbrengen

Het behandelen van een lamelparket vloer met onderhoudsolie is eenvoudig. Met een doekje of een pad kan de olie aangebracht worden op het oppervlak. Bij grotere oppervlaktes kan ook een één schijfsmachine gebruikt worden.
De onderhoudsolie moet, afhankelijk van temperatuur en vochtigheidsgraad, 6 tot 12 u drogen. Let hierbij op een goede ventilatie van de ruimte. Afhankelijk van het gebruik van de vloer dient u dit proces minstens 1 maal per jaar te herhalen. Zo blijft uw houten vloer in perfecte conditie.

Dagelijks onderhoud

Voor het dagelijks onderhoud van uw parketvloer is stofzuigen en licht vochtig wissen voldoende. Hardwasolie en een gelakt oppervlak is bestand tegen vlekken van wijn, bier, cola, koffie, thee, vruchtensappen, melk, etc. maar het is best om deze toch zo snel mogelijk op te vegen. Een keer per maand vochtig wissen met water en eventueel parketreiniger zorgt ervoor dat uw houten vloerschoon en goed gevoed blijft. Een goed onderhoud van uw parket vloer zorgt niet alleen voor een mooiere en gezondere woning, maar zal ook de levensduur van uw houten vloer met verschillende jaren verlengen.

Contact

Heeft u vragen of wilt u graag meer weten over het onderhoud van uw Character Floor parketvloer? Contacteer ons!