PLAFOND VERLAGEN IN 5 STAPPEN
Een verlaagd plafond maken, is een goede manier om een betonnen ondergrond en eventuele draagbalken mooi weg te werken. Door het bouwen van een lattenwerk waarop MDF of gipsplaten worden aangebracht, verbergt u bovendien elektriciteitsdraden en andere leidingen. Met onderstaande instructies kan u deze klus zelfs volledig zelf aanpakken!

Zelf een plafond maken

Stap 1

Monteer balkjes van 32x50mm op het betonnen plafond.

Stap 2

Plaats op deze balkjes stukjes panlat van 22x50mm verticaal naar beneden. De lengte van de balkjes is afhankelijk van hoe laag u het plafond wil maken. Er wordt dus een nieuwe balklaag gecreëerd onder het bestaande plafond.

Bij een houten balklaag kunnen de stukjes panlat rechtstreeks op de balklaag gemonteerd worden.

Stap 3

Monteer tegen deze panlat een dwarsregel van 32x50 mm.

Stap 4

Installeer haaks op deze dwarsregel weer een dwarsregel van 32x50mm.

Stap 5

Plaats op deze dwarsregel het regelwerk (latten van 22x50 mm), voor de MDF panelen of gipsplaten, met een afstand van 30-40 cm. De afstand tussen de latten is afhankelijk van de dikte van de panelen die gebruikt worden.

De afwerking van een verlaagd plafond: MDF, PVC of gipsplaten

MDF plafondpanelen zijn kant-en-klaar afgewerkt met een decoratieve folie. U hoeft dus na de montage niet meer te plamuren en te schilderen. Deze panelen zijn in verschillende afmetingen en decors leverbaar.
Ook PVC panelen zijn geschikt voor de afwerking van een verlaagd plafond. Deze panelen zijn ideaal in vochtige omstandigheden zoals in de keuken of badkamer.
Een andere manier om het plafond te verlagen is door middel van gipsplaten. Belangrijk: gipsplaten dienen na het monteren nog afgewerkt worden: schroefgaten plamuren, naden dichtmaken, grondeermiddel aanbrengen en twee keer verven.

Plafond verlagen in de woonkamer of keuken

In vrijwel elke ruimte kan een verlaagd plafond aangebracht worden, in de woonkamer, keuken, badkamer of slaapkamer. Bij het kiezen van de afwerking houdt u best rekening met het soort ruimte. Vinden de werken in de badkamer of in de keuken plaats, ga dan voor een product dat goed bestand is tegen vochtige omstandigheden.

Kosten plafond verlagen

MDF plafondpanelen zijn snel en eenvoudig zelf te monteren met speciale metalen clips of met nagels en nieten. Het plafond is na montage direct klaar. Zo is er geen afwerking van de platen na het plaatsen nodig en bovendien zijn ze in allerlei prijsklassen te koop.

Ook PVC panelen zijn na montage onmiddellijk in orde. Ze worden gemakkelijk aangebracht met nagels, nieten of lijm.

Ga je toch voor een plafond van gipsplaten, zorg er dan voor dat je met 2 personen bent om de platen te monteren. Bovendien moet u de platen na de montage nog helemaal afwerken. Gipsplaten zijn dus arbeidsintensiever en het plaatsen kost veel meer tijd. Ze lijken een goedkoper alternatief dan de kant-en-klare MDF of PVC plafondpanelen, maar als u alle bijkomende kosten voor de afwerking optelt, is er geen verschil.

Plafond verlagen met spotjes

Spotjes en ventilatie openingen zijn eenvoudig in een verlaagd plafond te verwerken. Bepaal vóór de montage van het plafond waar de spotjes of ventilatie moet komen. Breng vervolgens hier de elektriciteit naar toe om later de draad door het gat te trekken. Met een gatenboor kan u op de gewenste diameter een gat maken in het materiaal. Het beste is om LED spotjes te gebruiken . Die worden namelijk niet warm en brengen dus geen schade toe aan het MDF of gipsplafond.