GOEDE VENTILATIE IN DE BADKAMER
ventilatie badkamer

HDM panelen op basis van MDF zijn een ideale toepassing in je badkamer of andere vochtige ruimte. U plaatst ze tegen het plafond mits deze goed geventileerd is. Maar wat is dat, goede ventilatie?
 
Wanneer een badkamer goed geventileerd wordt, wordt de vochtige lucht afgezogen en wordt er verse lucht in de badkamer gebracht. Veel mensen denken dat een open raam de ideale ventilatie van een badkamer is. Niets is minder waar: een open raam is geen ventilatie. Als de warme lucht binnen en de koude lucht van buiten samen komen ontstaat er condens. Wanneer een oppervlak, dat nat is van condens, niet tijdig droogt kan er schimmel ontstaan. Zwarte schimmel of vochtplekken worden dan na verloop van tijd zichtbaar in het plafond.

Ventileren in de badkamer: de aanpak

Stap 1: het afvoeren van vochtige lucht

Het afvoeren van vochtige lucht kan in een badkamer het beste door het aanbrengen van mechanische ventilatie. Door een ventilatiekanaal vanuit de badkamer naar boven aan te leggen ontstaat een natuurlijk trek. Met het plaatsen van een ventilator in dit kanaal wordt vochtige lucht effectief afgezogen. Voor het kiezen van de juiste ventilator kunt u zich het beste laten adviseren door een vakman, die berekent voor u welke ventilatiecapaciteit noodzakelijk is voor uw badkamer.

Stap 2: het aanvoeren van verse lucht

Voor het effectief afzuigen van vochtige lucht is ook toevoer van verse lucht noodzakelijk. Dit pakt u aan door middel van een spleet onder of een rooster in de badkamerdeur. De beste plaats voor de ventilator is de plek waar het meeste vocht vandaan komt, meestal is dat boven de douche. De luchttoevoer moet daar bij voorkeur zo ver mogelijk vandaan liggen voor een optimale doorstroming van de lucht.

Stap 3: Gebruik een ventilator in de badkamer

Om te zorgen dat de ventilator altijd gebruikt wordt, is het handig om deze aan te sluiten op de lichtschakelaar of een bewegingssensor. Het beste is een ventilator die nog een tijd doorwerkt na het verlaten van de badkamer door middel van een tijdschakelaar of een luchtvochtigheidsmeter. Het regelmatig schoonmaken van de ventilator zorgt ervoor dat deze goed blijft functioneren.

Stap 4: Maak vochtige oppervlakken droog

Door het droogmaken van vochtige oppervlakken na het douchen of baden levert u zelf ook een bijdrage aan het voorkomen van vochtproblemen in uw badkamer. Daarnaast helpt een constante temperatuur in de badkamer. Hoe kleiner het verschil in temperatuur tussen de omgeving en het plafond hoe minder condens er ontstaat na het douchen of baden. Wees ook alert op wijzigingen in uw huishouden die vochtproblemen kunnen veroorzaken. Een huis met opgroeiende kinderen vereist optimale ventilatie door intensief gebruik van de badkamer.

Een optimale ventilatie in de badkamer met de juiste panelen

MDF badkamerpanelen

De schrootjes van de Avanti, Avanti Exclusive en Pan O’quick(minimaal 8mm MDF) series zijn geschikt voor gebruik in de badkamer. Deze MDF platen zijn er in vele afmetingen en kleuren van hoogglans wit tot houtdecors. Ze zijn ook ideaal voor het verlagen van het plafond en het inbouwen van spots.

HDM badkamerpanelen

Panelen van de Avanti Aqua serie zijn speciaal ontwikkeld voor de badkamer. Ze hebben een HDF basisplaat met een hoge persing en folie aan de voor- en achterzijde van het paneel voor optimale vochtwering. De decors van de Avanti aqua schrootjes passen bij de laatste trends in badkamer design. Ook de panelen van de Avanti Pro serie zijn bij uitstek geschikt voor de badkamer. Deze platen van 12mm MDF hebben een Renolit-Alkorcell oppervlak (vinyl). Het is glad en afgesloten waardoor het beter bestand is tegen schimmelgroei én makkelijk schoon te maken. Avanti pro platen zijn er in diverse breedtes en lengtes zodat het meest geschikte paneel voor de klus gemakkelijk te vinden is. De kleuren lopen uiteen van wit en zilver tot houtdecors.