DILEMMA: PARKET ZWEVEND OF VERLIJMD PLAATSEN?

U hebt eindelijk het parket van uw dromen gevonden, maar dan luidt de grote vraag. Legt u de panelen zwevend of verlijmd? Beide opties hebben voor- en nadelen. Wij sommen ze voor u op zodat u de beste keuze kan maken!

Lamelparket

Bij HDM kan u terecht voor een samengesteld parket, ook wel lamelparket genoemd. Deze ‘Character Floor’ vloeren zijn opgebouwd uit meerdere lagen met een toplaag van 3 of 4 mm Europees eiken. Hierdoor zijn deze vloeren stabieler en kan de doe-het-zelver ze gemakkelijker zelf plaatsen. Hoe u precies te werk gaat leest u hieronder.

Types parket

Er is massief parket en samengesteld (lamel)parket op de markt verkrijgbaar. Bij HDM focussen we ons enkel op samengesteld parket. Deze houten vloeren zijn namelijk gemakkelijker te plaatsen door de doe-het-zelver. Binnen ons assortiment van samengesteld parket bieden we vloeren aan met een tand & groef verbinding en vloeren met een klikverbinding. Beide types kan u zwevend of vol-verlijmd plaatsen.

Zwevend of verlijmd

Zowel een zwevende als een verlijmde plaatsing heeft voor-en nadelen. Bij een zwevende montage ligt de vloer los op de ondergrond. De planken zijn onderling wel verbonden. Dit kan door de planken te verlijmen in de tand en groef, door met spanveren te werken of door een vloer te kiezen met een klikverbinding. Zo werkt de vloer als één geheel en krijgt u geen last van openstaande naden.

Waarom parket zwevend plaatsen?

Een zwevende montage van een parketvloer heeft een aantal voordelen ten opzichte van een verlijmde plaatsing:
  • Een zwevende montage is gemakkelijker. Zeker wanneer u kiest voor een parketvloer met klikverbinding. Hierdoor is er bijna geen verschil met het plaatsen van een laminaatvloer.
  • Een zwevende montage geeft minder contactgeluid door. In combinatie met een geluiddempende ondervloer kan u een aanzienlijke geluidsreductie bereiken. Vaak worden deze soort voorwaardes in appartementsgebouwen gesteld.
  • Een zwevende montage zorgt ervoor dat de vloer demonteerbaar is. Zo kan u uw  mooie houtenvloer meeverhuizen.
  • Een zwevende montage is goedkoper dan een verlijmde montage. U spaart de kost van de lijm uit.
Ten opzichte van een verlijmde montage zijn er ook een aantal nadelen:
  • U  zal een iets “holler” loopgeluid verkrijgen in vergelijking met een verlijmde vloer.
  • Een zwevend parket “werkt” meer. Daarnaast zal de vloer ook meer meeveren en bewegen in vergelijking met een verlijmde vloer.
  • Door de lucht tussen dekvloer, ondervloer en parket gaat het rendement van uw vloerverwarming naar beneden. In combinatie met vloerverwarming kiest u beter voor een verlijmde montage.

Waarom parket verlijmd plaatsen? 

Een vol-vlakke verlijming van een parketvloer heeft een aantal voordelen in vergelijking met een zwevende plaatsing:
  • Een verlijmde montage van een samengestelde parketvloer kan rechtstreeks op de dekvloer of chape.
  • Door de vol-vlakke verlijming is de vloer geborgd en kan deze geen kant op. Hierdoor is een verlijmde vloer stabieler en zal deze minder werken dan een zwevend parket.
  • Een verlijmde montage zorgt ervoor dat het parket één geheel wordt met de dekvloer. Hierdoor heeft u bijna geen loopgeluid.
  • Door de strakke verlijming verkrijgt u een betere thermische geleiding. Hierdoor is een verlijmde plaatsing beter wanneer er vloerverwarming in de ruimte ligt.
Er zijn ook nadelen aan een verlijmde plaatsing van een houten vloer:
  • Het totale kostenplaatje zal oplopen omwille van de lijmkost.
  • Volvlaks verlijmen is niet heel eenvoudig. Dit zorgt ervoor dat deze klus voor een doe-het-zelver misschien te moeilijk wordt. Met de meerprijs voor een vakman dient u vervolgens ook rekening te houden.
  • Een verlijmde houten vloer kan u niet meer demonteren. Indien de vloer eruit moet zal u deze uit moeten breken. De vloer is daarna niet meer bruikbaar.
  • U kan geen extra geluiddempende ondervloer gebruiken wanneer u uw houten vloer verlijmd op de ondergrond.
De manier waarop u een parketvloer plaatst, hangt dus van de situatie en persoonlijke voorkeur af. Zit u na het lezen van dit artikel toch nog met vragen? Dan mag u ons gerust contacteren!