Schuifdeurwand

Met HDM Avanti wand- en plafondpanelen kan je meer dan enkel je wand of plafond bekleden. In deze blogpost gaan we wat creatiever te werk en maken we een schuifdeurwand die we afwerken met Avanti panelen.

De schuifdeurwand komt op zolder, onder de schuine dakrand. Deze verloren ruimte kunnen we zo mooi afwerken en benutten als opslagruimte.

Benodigdheden

Voor het afwerken van deze klus hebben we volgend materiaal nodig:

 • Railsysteem en bevestigingsmateriaal
 • Houten latten van 22 x 44 mm
 • Winkelhaak
 • Schroeven
 • Houtboortje
 • Houtlijm of montagekit
 • CLE 3 mm clips
 • Avanti panelen
 • Bovenfrees
 • Accu schroef/boormachine
 • Afkortzaag

Al dit materiaal vind je in de doe-het-zelf zaak bij u in de buurt.

Stap 1: Rails monteren

De eerste stap is het monteren van de rails waaraan de schuifdeurwand opgehangen wordt. Het is belangrijk om deze waterpas te hangen. Met behulp van houten spieën kan je, indien nodig, de rails gemakkelijk uitvlakken. Vervolgens kan je al een wieltje monteren, zo kan je de afstand van het wieltje tot de grond opmeten en ken je de hoogte van je schuifdeuren.

 

Stap 2: Houten kaders

Vervolgens ga je verder met de houten kaders. Hierop zal je later de panelen monteren. Belangrijk is dat de kaders mooi haaks in elkaar zitten, zo voorkom je dat de deuren later zullen aanlopen tijdens het gebruik. Voor het lattenwerk gebruik je houten latten van 22 mm dik. Door latten van 22 mm te gebruiken kan je later de hoeken mooi afwerken met een hoeklijst. De breedte van de deuren kan je zelf invullen in functie van de ruimte. Controleer met behulp van een winkelhaak of alles goed haaks is.

 

Stap 3: Panelen monteren

Als derde stap begin je met het monteren van de panelen. Hiervoor zaag je eerst de tand van de kopse kant van het eerste paneel. Vervolgens kort je de panelen op maat af. Het eerste paneel schroef je bovenaan vast. Eventueel kan je het ook nog extra verstevigen met lijm. Het reststuk kan je terug gebruiken voor de volgende rij. Zo krijg je een schuifdeurwand met mooi wildverband. Avanti panelen zet je vast met 3 mm clips. Pan O’Quick panelen kan je zonder clips monteren met nagels of nieten.

 

Stap 4: Afwerking

Nadat de kaders bekleed zijn met de panelen kan je de randen afwerken. Dit kan je doen met een hoeklijst. Zo verberg je niet alleen de schroeven waarmee het eerste paneel vastzit, maar zorg je er ook voor dat het houten kader niet meer zichtbaar is langs de zijkant. De hoeken zaag je natuurlijk in verstek. Zo krijg je de mooiste verbinding. De hoeklijstjes bevestig je met lijm.

Onderaan de houten kaders kan je eventueel nog een sleuf frezen. Hierdoor kan je ook een geleider op de vloer monteren zodat de panelen mooi in hetzelfde vlak bewegen. Hierdoor zal je schuifdeurwand veel beter functioneren.

 

Stap 5: Montage

Vervolgens monteer je de wieltjes op de houten kaders, hang je de schuifdeuren in de rail en regel je alles waterpas af. Monteer de geleider op de vloer en je nieuwe schuifdeurwand is klaar.

Vragen?

Zit je nog met vragen? Bekijk dan rustig het filmpje van Dobbit TV waarin Roger een mooie schuifdeurwand maakt of contacteer ons.

dealerlocator

Op zoek naar een dealer bij u in de buurt?

Vind hem hiernaast!

of bestel online

Liever snel online shoppen?

Check hieronder onze premium online dealers!