De badkamer is een unieke ruimte in je woning. Door het vochtige en warme klimaat is het belangrijk dat de materialen waar je de ruimte mee afwerkt vochtbestendig zijn. Voor het afwerken van het badkamerplafond biedt HDM een aantal verschillende oplossingen aan. Met HDM plafondpanelen vermijd je dure pleister- en schilderwerken. Een badkamerplafond van HDM panelen is bovendien heel snel geplaatst waardoor je snel terug kan genieten van een verfrissende douche.

 

Avanti Aqua plafondpanelen

Een eerste optie voor een nieuw badkamerplafond zijn HDM Avanti Aqua plafondpanelen. Deze plafondpanelen zijn speciaal ontwikkeld voor gebruik in vochtige ruimtes. Ze hebben een basis van 10 mm vochtwerend (groen) MDF. Daarnaast zijn de panelen volledig omwikkeld met een afwasbare folie. Hierdoor kan vocht ook langs de achterzijde niet binnendringen in de MDF basis. De vierzijdige tand-groefverbinding is uitgerust met het Fit-Fix® snelle montagesysteem. Zo kunnen de panelen gemakkelijk door 1 persoon geplaatst worden. Avanti Aqua plafondpanelen meten 119 x 19,9 cm en zijn verkrijgbaar in 10 verschillende decors.

Waterproof wand-/plafondpanelen

Een tweede optie voor een nieuw badkamerplafond zijn HDM Waterproof panelen. Deze kunststof (PVC) wand- en plafondpanelen zijn 100% watervast. Waterproof PVC panelen zijn beschikbaar in 3 verschillende lengtes. Belangrijk hierbij is dat enkel de korte panelen van 120 cm een vierzijdige tand-groefverbinding hebben. Waterproof panelen van 260 cm en 390 cm hebben enkel een tand-groef verbinding aan de lange kant. Voor een (kleiner) badkamerplafond is dit vaak voldoende, maar meten is weten uiteraard.

 

In deze blogpost gaan we verder in op de montage van Avanti Aqua plafondpanelen.

Welk gereedschap heb je nodig?

 • Houten latten 20 x 30 mm
 • Winkelhaak
 • Meet- en schrijfgereedschap
 • Waterpas
 • Accu klopboormachine
 • Slagpluggen
 • Hamer
 • Nageldrijver
 • Montageclips (CLE 3 mm)
 • Spanijzer
 • MS Polymeerlijm (High-tack of gelijkwaardig)
 • Handzaag, afkortzaag of decoupeerzaag

Dit materiaal vind je zeker in de doe-het-zelf zaak bij in je buurt. Verder heb je voor het houten lattenwerk ook nog houten latten nodig van 20 x 30 mm.

Stap 1: Het lattenwerk

De montage van Avanti Aqua begint bij het onderliggende lattenwerk. Hiervoor gebruik je houten latten van minimum 20 x 30 mm die je op maximum 30 cm uit elkaar monteert. Indien de dragende structuur bestaat uit houten balken kan je de houten latten hier haaks op bevestigen. Heb je te maken met betonnen welfsels kan je de latten in eender welke richting monteren. Let er wel op dat de richting van de latten ook de richting van de panelen bepaalt. De panelen monteer je immers haaks op het lattenwerk. Controleer goed of het lattenwerk vlak is. Een lange regel of waterpas is hierbij een handig hulpmiddel. Een touwtje spannen kan ook altijd duidelijkheid geven. Latten die wat te hoog liggen kan je verlagen met kaleerblokjes tussen ondergrond en lattenwerk.

Stap 2: Aantal rijen berekenen

Eens je lattenwerk geplaatst en vlak is kan je verder gaan met de panelen. Meet daarvoor de ruimte op en tel uit hoeveel rijen je nodig hebt. Kom je een getal na de komma uit deel, trek dan 1 rij van het totaal af en tel deze op bij het getal na de komma. Dit getal deel je dan door 2. De uitkomst doe je maal de breedte van je paneel. Trek er vervolgens nog de uitzegvoeg vanaf en je weet precies hoe breed je eerste en laatste rij moeten zijn.

Voorbeeld:

Het badkamerplafond is 3,50 m breed en de panelen zijn 19,9 cm breed. 350 cm / 19,9 cm = 17,59. We zullen dus 17,59 rijen nodig hebben. Het mooiste resultaat krijgen we door 16 volle rijen (17,59-1,59=16) en 2 smallere rijen (1,59/2=0,795).

0,795 van 1 paneel is 15,82 cm (0,795 x 19,9 cm). Trek hier nog de uitzetvoeg van 1,5 cm af en je komt aan een rijbreedte van 14,32 cm. Je zal in totaal dus 16 rijen met een volle breedte nodig hebben en 2 rijen van 14,32 cm.  

Je kan dit controleren door alles nog een keertje op te tellen: (16 x 19,9) + (2 x 14,32)= 347 cm (+ 3 cm uitzetvoeg = 350 cm).

Stap 3: panelen plaatsen

Zaag de eerste rij panelen indien nodig op de juiste breedte. Vervolgens schroef je de eerste rij panelen op het lattenwerk. Schroef de panelen hierbij net langs de kant van de muur vast. Zo worden de schroeven afgedekt door het lijstwerk wat je achteraf monteert. Hou hierbij een uitzetvoeg van 15 mm in acht. De eerste rij moet zeker recht zijn. Deze rij bepaalt immers het volledige uitzicht van het plafond. Spendeer hier dus voldoende tijd aan.

In de groef van de panelen zet je de clips vast met schroeven of nagels. Voor Avanti Aqua gebruik je CLE 3 mm clips. Deze zijn verkrijgbaar als schroefclip en als nagelclip.

Het laatste paneel van de rij kort je af met een decoupeer-, afkort- of handzaag. Met het reststuk begin je de volgende rij. Zo verkrijg je een mooi wildverband en heb je het minste verlies.

Stap 4: spots plaatsen

Vergeet tijdens de plaatsing niet om plaats te voorzien voor spots of verluchting. Deze gaten kan je uitzagen met een gatzaag of met een decoupeerzaag. Avanti Aqua panelen kunnen probleemloos gecombineerd worden met LED spots. Halogeen spots raden we, omwille van hun grote warmte-ontwikkeling, niet aan.

 

Stap 5: De laatste rij

Als je goed hebt gemeten zal je laatste rij even breed zijn als je eerst rij. Zaag deze dus op maat en hou ook hier rekening met een uitzetvoeg van 15 mm. Om de laatste rij mooi te laten aansluiten op de voorlaatste rij gebruik je best een slagijzer. Ook hier zet het paneel vast met schroeven aan de kant van de muur.

 

Stap 6: lijstwerk monteren

Als laatste stap werk je je nieuwe badkamerplafond nog af met een afdeklijstje of hollat in de bijpassende kleur. Deze zaag je in de hoeken in verstek zodat de lijstjes mooi aansluiten.

 

Je kan dit volledige stappenplan ook herbekijken op YouTube. Waar Roger van Dobbit TV een Avanti Aqua plafond plaatst in een badkamer.

Vragen?

Heb je nog vragen over Avanti Aqua badkamerplafonds? Contacteer ons!

dealerlocator

Op zoek naar een dealer bij u in de buurt?

Vind hem hiernaast!

of bestel online

Liever snel online shoppen?

Check hieronder onze premium online dealers!