Een steigerhouten wand met Farmwood panelen

HDM presenteert met trots een nieuwe serie massieve houten wandpanelen, Farmwood panelen. Deze massief grenen schroten, met de look van steigerhout, zorgen voor een warm en sfeervol element in uw interieur. Door een steigerhouten wand bijvoorbeeld te combineren met strak gestucte wanden creëer je een heel leuk spel van strakke lijnen en warme gezelligheid in je interieur.

Farmwood panelen zijn geborsteld en gebeitst in White, Sand, Grey of Dark. Deze versies zijn behandeld met hydrowax. Hierdoor kan je de panelen gemakkelijk afwassen, wel zo handig bij het dagdagelijkse onderhoud! Doordat we de beits ook los verkopen kan je zaagsneden, kopse kanten, lijstwerk of beschadigingen ook gemakkelijk zelf bijwerken. We bieden ook een onbehandelde versie – Pure – aan binnen de serie, deze kan je zelf naar wens afwerken.

Farmwood steigerhouten wandpanelen zijn rondom voorzien van een tand-en groefverbinding. Hierdoor zijn ze gemakkelijk blind te bevestigen op een onderliggend lattenwerk. De massief grenen panelen zijn 18 mm dik en meten 200 x 14.5 cm. Doordat het massieve houten panelen zijn kunnen er noesten, scheurtjes en harszakjes in de panelen voorkomen. Deze versterken het authentieke karakter van de panelen.

Farmwood panelen zijn enkel geschikt voor binnen gebruik.

Een steigerhouten wand plaatsen

Hoe monteer je nu zo’n mooie steigerhouten wand met Farmwood panelen?

Allereerst heb je, naast de panelen, volgende spullen nodig:

  • Houten latten kopmaat 15 x 40 mm
  • Boorhamer met steenboor 6 mm Ø
  • Slagpluggen 6 mm Ø
  • Schroefboormachine
  • Houtboor 6 mm Ø
  • Hand- of afkortzaag
  • Tacker met nagels (min. 20 mm) of nieten (min. 13 x 6 mm)
  • Waterpas en lange regel
  • Potlood en winkelhaak

Belangrijk!
Laat de Farmwood panelen 72 uur in de kamer acclimatiseren voordat je met de montage van je steigerhouten wand begint.

Stap 1: Lattenwerk monteren

Je start met het monteren van een houten lattenwerk. Gebruik hiervoor latten van 15 x 40 mm. Het lattenwerk komt haaks op de richting waarin je de gevelbekleding wil plaatsen. Bij een horizontale plaatsing komen de latten dus verticaal. Zet de latten iedere 50 cm vast met een slagplug. Boor de gaten voor in de houten latten met je houtboor. Als je hierbij de lat meteen tegen de muur houdt teken je met je houtboor meteen de positie van het boorgat af. Neem vervolgens de boorhamer en boor de gaten voor de slagpluggen met een steenboor in de muur. Sla vervolgens de lat vast met slagpluggen. De afstand tussen de latten bedraagt hart-op-hart 40 cm. Om niet elke keer te moeten meten is het handig om een blokje op maat te zagen. Zo kan je snel de positie van iedere lat aftekenen.

Als deze basis voor je steigerhouten wand geplaatst is controleer je met je waterpas en lange regel of het lattenwerk vlak is. Indien dit niet het geval is dien je deze uit te vlakken. Gebruik hiervoor PVC kaleerblokjes.  De ruimte tussen de latten kan je eventueel gebruiken voor het trekken van leidingen en kabels. Indien gewenst kan hier nu ook isolatie aangebracht worden. Let er dan wel op dat het lattenwerk 15 mm hoger is dan de isolatie.

Opgelet: Wil je zware voorwerpen, bijvoorbeeld een boekenrek, aan je steigerhouten Farmwood wandpanelen bevestigen dien je het lattenwerk te verstevigen met extra latten.

Stap 2: De Farmwood panelen plaatsen

De eerste rij wandpanelen is de belangrijkste van de hele steigerhouten wand. Deze moet perfect waterpas staan. Indien je scheef zou beginnen, zullen al je panelen scheef staan. Besteed dus voldoende tijd aan de eerste rij. Plaats je de panelen horizontaal, monteer de panelen dan met de tand naar de vloer. Werk je verticaal zet dan de eerste rij panelen met de tand naar de buitenkant. Eventueel kan je de tand ook afzagen. Onderaan blijf je 10 mm van de vloer af. Deze uitzetvoeg werk je af met een plint.

De Farmwood panelen zet je vast in de lange achterkant van de groef met nagels of nieten. Eventueel kan je de panelen ook plaatsen met de daarvoor beschikbare PCS 6 clips. Zo kan je je steigerhouten wand gemakkelijk terug demonteren.

Het volgende paneel schuif je met de tand in de groef. Zorg ervoor dat de naad mooi aansluit. Indien je een paneel op maat dient te zagen teken je eerst af op de juiste lengte en zaag je de plank op de juiste lengte. Met het afgezaagde stuk begin je de volgende rij. Let daarbij wel op dat je minimum 2 latten kan overspannen met het reststuk zodat je dit goed kan vastzetten. Werk op deze manier verder totdat de gehele wand bekleed is.

Vragen

Zit je nog met vragen over onze steigerhouten Farmwood panelen? Contacteer ons!

Volgende week bekijken we Cinewall, hét ideale tv-meubel.

dealerlocator

Op zoek naar een dealer bij u in de buurt?

Vind hem hiernaast!

of bestel online

Liever snel online shoppen?

Check hieronder onze premium online dealers!