Bij het kiezen van een nieuwe vloer kom je parket en laminaat zeker tegen. Deze 2 populaire opties lijken sterk op elkaar, maar tegelijkertijd zijn ze erg verschillend. In dit artikel leer je meer over deze 2 vloertypes. Zo kan je een weloverwogen keuze maken bij het kiezen van een nieuwe vloer.

De opbouw

Het eerste grote verschil tussen parket en laminaat is de opbouw van de vloer.

Opbouw laminaat

Bij laminaat bestaat de opbouw van een plank uit 4 lagen:

 1. Toplaag:
  De toplaag is een krasvaste laag die het laminaat zijn duurzaamheid geeft. Hoe dikker en steviger deze toplaag, hoe beter het laminaat bestand zal zijn tegen slijtage.
 2. Decorlaag:
  De decorlaag verzorgt het uitzicht van het laminaat. Deze dunne, papieren laag bedrukt men met een foto van hout of een ander motief.
 3. Basislaag:
  De basislaag bestaat meestal uit HDF. Dit is een mix van houtvezels en lijm die men onder hoge druk samenperst.
 4. Onderlaag:
  De onderlaag is vaak een dun laagje melamine. Dit zorgt voor stevigheid en garandeert de rechtheid van de panelen.

Al deze lagen samen vormen de laminaatplank. HDM biedt laminaat met een dikte tussen 6 en 12 mm. Hierbij kan je stellen dat een dikkere plank steviger is, een mooier loopgeluid genereert en zich ook makkelijker laat leggen. Daartegenover staat dat de prijs van dikkere laminaatvloer hoger is dan die van een dunnere variant. De meeste laminaatvloeren op de markt zijn 8 mm dik.

Opbouw parket

Bij parket zien we 2 varianten:

 1. Samengesteld parket::
  Deze parket is opgebouwd uit verschillende houten onderlagen, vaak kruislings op elkaar gelijmd. Bovenop de onderlagen komt een massieve toplaag (meestal eiken). Deze toplaag varieert in dikte tussen de 1 en +/- 6 mm.
 2. Massief parket:
  Deze parket bestaat door en door uit massief hout. Heel vaak gebruikt men hiervoor Franse of Europese eik

Je kan dus niet zomaar spreken van parket. De prijs van parket wordt bepaalt door de houtsoort, de afmetingen van de planken en de dikte van de toplaag. Over het algemeen kan je stellen dat hoe breder en langer de planken en hoe dikker de toplaag, hoe duurder de vloer wordt. Samengesteld parket: is meestal rond de 15 mm dik en door zijn opbouw geschikt voor een toepassing op vloerverwarming. Massief parket is verkrijgbaar in allerlei diktes.

Duurzaamheid

Duurzaamheid houten vloer

Er zijn weinig interieurelementen die zo duurzaam zijn als een houten vloer. Hout is niet alleen een duurzaam bouwmateriaal, het is als parketvloer zelfs quasi onverslijtbaar en gaat, mits goed onderhouden, een leven lang mee.

Indien je krassen of beschadigingen hebt in een houten vloer kan je deze altijd opnieuw opschuren en behandelen. Zo verdwijnen de beschadigingen en oogt de vloer weer als nieuw. Het aantal keer dat je dit kan doen hangt natuurlijk af van de dikte van de toplaag (bij samengesteld parket), of de afstand van bovenkant tot de tand/groef (bij massief parket). Gemiddeld genomen schuurt men bij een dergelijke opfrisbuurt ongeveer 1,5 mm van de toplaag weg. Kleinere krassen kan je lokaal opschuren en bijwerken. Zo zie je hier al snel niets meer van.

Duurzaamheid laminaatvloer

Bij een laminaatvloer is herstellen helaas veel moeilijker. Hier gaat de duurzaamheid van de vloer hand in hand met de kwaliteit van de toplaag. Hoe beter deze toplaag hoe beter de vloer bestand zal zijn tegen krassen en beschadigingen. Heb je toch diepe krassen of beschadigingen zal er niets anders opzitten dan dat vloerdeel te vervangen. Het is dus nooit een slecht idee om een aantal planken te bewaren na het installeren van een laminaatvloer. De technologie staat gelukkig niet stil waardoor de kwaliteit van de toplagen steeds beter wordt. HDM heeft met zijn gepatenteerde Elesgo® toplaag een topper in huis. Hierdoor zijn zelfs onze goedkoopste laminaatvloeren geschikt voor intensief huishoudelijke gebruik.

Montage

De montage van een laminaatvloer is eenvoudig. Laminaat legt men zwevend op een ondervloer. De vloerdelen klikken daarbij in elkaar en rondom de vloer voorziet men een uitzetvoeg. Zo kan de vloer werken. De uitzetvoeg wordt afgedicht met een plint of afdeklijst.

De montage van een houten vloer vraagt wat meer aandacht. Afhankelijk van de toepassing wordt deze zwevend geïnstalleerd, gelijmd en/of genageld op de ondergrond. HDM biedt houten vloer aan met een Unilin klikverbinding, zo is de montage identiek aan die van een laminaatvloer. Ook de klassieke tand-groef verbinding vind je terug in ons assortiment. Bij een zwevende montage worden de planken in de tand groef aan elkaar gelijmd, met een uitzetvoeg rondom. Bij een verlijmde montage worden de planken aan de ondergrond verlijmd. Tot slot kan parket ook vernageld worden op een (houten) ondergrond.

Uitstraling

Veel mensen vinden een houten vloer prachtig. Hout is een natuurproduct dat mooier wordt met de jaren. Het straalt een enorm authentiek gevoel uit en zorgt voor een heerlijke sfeer in de ruimte. Daarnaast voelt een houten vloer prettig aan de voeten en heeft het een heel fijn en rustig loopgeluid. Parket kan op veel verschillende manieren afgewerkt worden. Bij HDM is daarbij gekozen voor een onderhoudsvriendelijke hardwaxolie, maar we hebben ook onbehandelde houten vloeren in ons assortiment.

Heel veel laminaatdecors bootsen een houten vloer na. Waarbij vooral de duurdere laminaatvloeren erg dicht in de buurt van het origineel komen. Hier zie je niet alleen nerven en noesten, maar voel je ze ook. Net als bij een echte houten vloer. Er zijn ook laminaatvloeren die naar de andere kant van het spectrum gaan. Zo biedt HDM bijvoorbeeld hoogglans laminaatvloeren of laminaatvloeren met een tegelmotief aan. Zo kan iedereen een keuze maken in functie van zijn interieur.

Vloerverwarming

Het volledige gamma vloeren van HDM is geschikt voor vloerverwarming. Je dient er echter wel rekening mee te houden dat een zwevende montage van laminaat- of samengestelde parketvloer, in combinatie met een ondervloer, ervoor kan zorgen dat het uiteindelijke rendement van de vloerverwarming minder wordt.

Vloerverwarming in combinatie met een massieve parketvloer raadt men af. Door de temperatuurverschillen en bijhorende verschillen in de luchtvochtigheid werkt de vloer te veel, met alle gevolgen van dien.

Onderhoud

Over het onderhoud van parket versus laminaat is al veel geschreven. Over het algemeen kan je stellen dat laminaat iets onderhoudsvriendelijker is. Je kan laminaat makkelijk stofzuigen en met een licht vochtige doek afnemen. Door de harde toplaag hoef je hier verder niets aan te doen.

Bij (samengestelde) parket slijt de behandelde toplaag na verloop van tijd. Je dient deze vloeren dus van tijd tot tijd te behandelen. Hoe vaak dit dient te gebeuren hangt af van het type afwerking. Onze Character Floors zijn afgewerkt met hardwaxolie. Houten vloeren die met hardwaxolie zijn behandeld dien je in het dagelijks onderhoud te dweilen met een speciale parketzeep. Deze zeep voedt de olie en zorgt zo voor een langere levensduur van de afwerkingslaag. Toch zal je na verloop van tijd, door slijtage, de toplaag opnieuw moeten inoliën. Hoe vaak dit dient te gebeuren hangt af van het gebruik van de vloer. In een gewoon woonhuis is dit over het algemeen één keer om de 8 à 15 jaar.

Wat is de beste keuze?

De keuze tussen laminaat en parket is een persoonlijke keuze. Beide vloertypes hebben duidelijke voor- en nadelen. Afhankelijk van je voorkeuren, wensen en budget hoop ik dat je met behulp van dit artikel een juiste keuze kan maken. En moest je toch nog vragen hebben mag je ons uiteraard altijd contacteren.

dealerlocator

Op zoek naar een dealer bij u in de buurt?

Vind hem hiernaast!

of bestel online

Liever snel online shoppen?

Check hieronder onze premium online dealers!