Plaatsen van Waterproof+ PVC renovatietegels

In deze blog bekijken we de montage van de Waterproof+ renovatietegels. Deze PVC panelen zijn een ideale keuze voor het renoveren van bijvoorbeeld de badkamerwand. In onze blogspost over badkamer wandbekleding kon je al wat meer lezen over deze mooie PVC tegels. Vandaag bekijken we deze panelen in detail.

Waterproof+: Massieve PVC renovatietegels

Het Waterproof+ assortiment bestaat uit een reeks van 6 verschillende massieve PVC wandtegels. Door hun eenvoudige plaatsing op bestaande tegelwanden zijn deze tegels ook gekend onder de naam renovatietegel.

Deze grote wandtegels hebben een basis van massief PVC. Verder hebben de panelen aan alle 4 zijdes een tand- en groefverbinding. Het PVC zaag je eenvoudig op maat en de tegels kan je zelfs direct op een vlak oppervlak lijmen. Indien de ondergrond niet vlak is werk je met een lattenwerk en bevestig je de panelen nietjes of nagels. In tegenstelling tot conventionele tegels heb je geen droogtijden, geen knoeiwerk met tegellijm en geen voegwerk. Hierdoor werk je veel sneller en properder. Hoe die montage nu precies verloopt lees je hieronder.

Montage

Wat heb je nodig?

  • Winkelhaak
  • Meet- en schrijfgereedschap
  • Breekmes
  • Waterpas
  • Decoupeer-, cirkel- of handzaag (fijn getand zaagblad)
  • MS polymeerlijm of tweecomponenten-polyurethaanlijm
  • Nagels of nieten
  • Hamer of tacker/nietpistool

Al deze spullen vind je zeker in de doe-het-zelf zaak in je buurt.

Hoe ga je te werk?

Laat eerst de panelen 48 uur acclimatiseren in de kamer. Leg ze daarvoor plat op minimum 50 cm van de muur. Zo zijn ze op omgevingstemperatuur en vermijd je krimp of rek tijdens de montage.

Stap 1: Het lattenwerk

Controleer of de muur vlak is. Indien dat zo is kunnen de panelen rechtstreeks op de muur gelijmd worden met een MS Polymeer of tweecomponenten-polyurethaanlijm. Hiervoor dient de ondergrond wel droog, stof- en vetvrij te zijn. Dus goed ontvetten, schoonmaken en drogen is de boodschap!

Als de muur oneffen is dien je een lattenwerk te gebruiken. Dit kan in hout of PVC zijn. Het lattenwerk dient haaks op de richting van de panelen gemonteerd te worden. Dus het lattenwerk horizontaal bij verticale plaatsing van de panelen en omgekeerd. De dragers van het lattenwerk mogen maximaal 30 cm uit elkaar liggen. Door de dragers te onderbreken kan er ook lucht achter de panelen doorstromen wat zorgt voor de nodige verluchting.

Stap 2: Startprofiel

Start met de plaatsing van een startprofiel. Boor elke 50 cm een gaatje in het profiel en zet dit met pluggen en schroeven vast aan de wand. Controleer of het profiel recht staat en verzink de schroeven, zo zitten deze niet in de weg van de panelen.

Vervolgens bereken je hoeveel panelen je dient te plaatsen door de breedte of hoogte (afhankelijk van de plaatsingsrichting) te delen door de breedte van ieder paneel. Als je ziet dat het laatste paneel een klein reepje is kan je beter dit reststukje optellen bij de breedte van een paneel. Dit resultaat deel je dan door 2. Zo verkrijg je de breedte van je eerste en laatste paneel en start en eindig je met mooie even brede stukken.

Stap 3: Panelen plaatsen

Je begint onderaan de wand en werkt van rechts naar links. Snijd met een breekmes de tand van het eerste paneel en schuif het met deze kant in het startprofiel. Fixeer het paneel vervolgens op het lattenwerk met de lip aan de bovenzijde. Hiervoor gebruik je nieten of nagels. Zorg ervoor dat alle nieten of nagels volledig verzonken zitten in het lipje van het paneel.

Indien je de panelen rechtstreeks op een vlakke ondergrond kan verlijmen volg je dezelfde procedure. Enkel het fixeren doe je dan met de MS Polymeer lijm. Breng deze in een zig-zagpatroon aan op de achterkant van het paneel en druk goed aan. Door de hoge aanvangshechting van de lijmzal het paneel snel in de juiste positie blijven hangen.

Neem het volgende paneel en plaats de tand in de groef van het eerste paneel totdat het perfect aansluit. Controleer bij ieder paneel met de waterpas of alles nog recht is. Bevestig het vervolgens op dezelfde manier als het eerste paneel. Herhaal deze stap tot je het einde hebt bereikt. Zaag het laatste paneel op maat en gebruik een startprofiel of hoekprofiel om af te werken.

Stap 4: Halfsteens of recht verband

De volgende rij kan je in een halfsteensverband of recht verwerken. Een wildverband kan in principe ook, maar is minder mooi. Let er in ieder geval op dat je met stukken werkt van minstens 30 cm, anders zal je deze niet kunnen vastzetten op het lattenwerk.

Plaatsing in natte ruimtes

Wanneer je de panelen plaatst in een natte ruimte zoals bijvoorbeeld de douche dien je steeds een streepje silicone tussen de panelen te voorzien. Zo is ook de verbinding tussen de panelen watervast. Ook de voeg tussen de panelen en de rand van douche of bad dien je af te kitten.

Accessoires bevestigen

Bevestig accessoires als kapstokken, handdoekrekjes, spiegels, lichtarmaturen etc. niet rechtstreeks op de panelen, maar boor gaten door de panelen en gebruik schroeven en pluggen om de accessoire stevig te bevestigen in de achterliggende wand of plafond.

Contacteer ons gerust indien u nog vragen heeft. Volgende week trekken we naar buiten en bespreken we ons assortiment gevelbekleding. Tot dan!

dealerlocator

Op zoek naar een dealer bij u in de buurt?

Vind hem hiernaast!

of bestel online

Liever snel online shoppen?

Check hieronder onze premium online dealers!