In onze vorige blogpost hebben we uit de doeken gedaan hoe je een laminaatvloer legt. Vandaag willen we het over wandbekleding hebben, specifiek voor de badkamer.

De badkamer is een unieke ruimte in huis. Het is een plek die niet alleen een hoge luchtvochtigheid kent, maar waar de verwarming ook bijna het hele jaar door opstaat. Door de combinatie van vocht en warmte creëren we als het ware een microklimaat dat een ideale basis vormt voor de ontwikkeling van onhygiënische schimmels. Dit willen we natuurlijk voorkomen, dus een goede afzuiging is prioriteit nummer 1 in iedere badkamer.

Ook bij de materiaalkeuze voor wanden en plafonds dien je met deze unieke omstandigheden rekening te houden. Massief hout gaat onder invloed van wisselende vochtpercentages krimpen en uitzetten. Hierdoor dien je in de badkamer altijd voorzichtig om te gaan met massief houten panelen. Daarnaast kan hout een extra voedingsbodem zijn voor bepaalde schimmels. Daarom trekken we bij HDM volop de kaart van PVC en (vochtwerende) MDF panelen. Panelen van vochtwerend (groen) MDF zijn een goede oplossing voor plafonds in vochtige ruimtes. PVC panelen daarentegen kan je zelfs als douchewand gebruiken. Aangezien PVC 100% waterdicht is, is het een perfect alternatief voor de klassieke betegelde badkamer.

5 goede redenen om voor een PVC wandbekleding te kiezen:

  • 100% watervast
  • Eenvoudige montage met lijm of nieten
  • Door de geringe dikte zijn PVC panelen geschikt voor renovaties (montage over bestaande tegelwanden)
  • Onderhoudsvriendelijk
  • Hygiënisch

Ontdek hier het assortiment PVC wandpanelen van HDM:

1. Waterproof PVC wand- en plafondpanelen

Waterproof PVC panelen bestaan uit 100% kunststof (PVC). Deze panelen, ook bekend als PVC of kunststof schroten, hebben een prima prijs/kwaliteitsverhouding. We bieden verschillende decors aan in verschillende maatvoeringen. De korte panelen van 120 cm hebben een tand- en groefverbinding aan de 4 zijdes van het paneel. De panelen van 260 cm hebben enkel een tand- en groefverbinding aan de lange zijdes. Om deze panelen toch in de lengte door te kunnen leggen gebruikt men een verbindingsprofiel, maar bij montage tegen de wand komt dit zelden voor.

De montage van de Waterproof PVC panelen is eenvoudig via de tand-en groef verbinding. Hierbij schroef, niet of nagel je in de groef op een onderliggend houten lattenwerk. Eventueel kan je de panelen ook volvlaks verlijmen op een vlakke ondergrond. Het laatste paneel zaag je op maat. Vervolgens schroef, niet of nagel je dit paneel gewoon langs de rand. De randen werk je af met een PVC lijst naar keuze. Zo heb je een blinde bevestiging en een prachtig resultaat.

Voor gebruik als douchewand is het belangrijk om alle naden goed af te kitten met watervaste silicone. Zo voorkom je dat het onderliggend houten lattenwerk vochtig zou worden met alle gevolgen van dien. Ook de naad tussen douchebak en paneel dien je in dit geval zorgvuldig af te kitten.

2. Waterproof+ PVC wandpanelen

Waterproof+ panelen zijn massieve PVC panelen in tegelformaat. Deze luxe panelen, ook renovatietegels genoemd, zijn uitgerust met een tand-en groefverbinding aan de 4 zijdes. Hierdoor kunnen de tegels in halfsteensverband of recht onder elkaar geplaatst worden. De Waterproof+ panelen zijn verkrijgbaar in 6 verschillende decors met stenen look. Deze tegels meten 65 x 37,5 cm en zijn 5 mm dik. De naam renovatietegel heeft dit paneel te danken aan de eenvoudige montage. Deze panelen kan je namelijk rechtstreeks op een bestaande tegelwand lijmen, wat ze erg geliefd maakt voor renovaties. Ook voor de Waterproof+ panelen geldt dat je deze in de douche kan plaatsen. Maar ook hier is het belangrijk om alle naden goed af te kitten.

3. Aqua-Step XL wand- en vloerpaneel

Aqua-Step XL panelen zijn, zoals de naam al doet vermoeden, grote brede panelen voor de bekleding van de wand én vloer. Deze panelen meten 260 x 29,5 cm met een dikte van 5.3 mm. Aqua-Step XL panelen hebben een basis van massief PVC met daarop het 100% gesloten én watervaste ELESGO® laminaatoppervlak. Hierdoor zijn deze panelen niet alleen bijzonder krasvast maar zijn ze ook volledig bestand tegen waterlekken, vochtigheid en condensatie.

De panelen hebben een klikverbinding aan de lange zijdes waarmee de panelen naadloos en snel in elkaar passen. De montage gebeurd met nieten op een lattenwerk of met lijm op een vlakke ondergrond. Aqua-Step XL kan gemakkelijk gebruikt worden als douchewand. Het product is echter niet geschikt als vloer in een inloopdouche. Aqua-Step XL is beschikbaar in maar liefst 9 verschillende decors, variërend van een betonnen look tot een eikenhouten look. Voor de perfecte afwerking zijn er plinten en kwartrondjes in dezelfde 9 decors beschikbaar. Zo krijgt u een perfect resultaat.

4. Aqua-Step Parcostone wand- en vloerpaneel

Aqua-Step Parcostone panelen zijn vergelijkbaar met de HDM Waterproof+ panelen. Aqua-Step Parcostone zijn massieve PVC panelen verkrijgbaar in 4 stenen decors. Deze laminaattegels kunnen, in tegenstelling tot de Waterproof+ panelen, ook op de vloer gebruikt worden aangezien deze uitgerust zijn met een Elesgo® toplaag. Deze toplaag zorgt voor extreem hard en krasbestendig oppervlak. De panelen meten 59,2 x 29,7 cm bij een dikte van 5,3 mm.

De Aqua-Step Parcostone panelen hebben een klikverbinding aan de 4 zijdes en kunnen dus recht onder elkaar, in halfsteens- of in wildverband gemonteerd worden. De montage is gelijk aan die van Aqua-Step XL. De panelen kunnen met nieten op een houten lattenwerk of volvlaks verlijmd worden. Voor de afwerking zijn er ook hier plinten en kwartrondjes in de bijpassende decors verkrijgbaar.

De hier besproken PVC wandpanelen zijn bijzonder interessante alternatieven voor de inrichting van uw badkamer. Wil u nog graag meer informatie? Contacteer ons of breng een bezoek aan onze showroom.

In onze volgende blogpost gaan we terug de praktische tour op met de montage van Aqua-Step XL panelen.

Tot dan!

dealerlocator

Op zoek naar een dealer bij u in de buurt?

Vind hem hiernaast!

of bestel online

Liever snel online shoppen?

Check hieronder onze premium online dealers!