In deze blog leggen we precies uit hoe je laminaat legt. In onze vorige blogpost hebben we de voorbereiding van de dek-en ondervloer al besproken. Zorg ervoor dat dek-en ondervloer in orde zijn voor je start met het leggen van laminaat. Zo vermijd je problemen achteraf.

Laminaat leggen: De voorbereiding

Voordat je begint met het leggen van het laminaat is het belangrijk om de vloer te laten acclimatiseren in de ruimte. Leg daarom de pakken het laminaat 48 uur op voorhand in de ruimte. Zo kan het het laminaat zich kan aanpassen aan de luchtvochtigheid in de kamer.

Vervolgens bepaal je de legrichting en meet je de ruimte zodat je weet hoeveel rijen het laminaat je moet leggen. Het is niet mooi om als laatste rij een smalle strook het laminaat te moeten leggen. Indien dit zo uitkomt kort je best de eerste rij planken wat in, zodat je met een even brede start- als eindrij uitkomt. Meet hiervoor de totale lengte van de ruimte en deel deze door de breedte van het het laminaat, zo weet je precies hoeveel rijen je zal moeten leggen.

Welk materiaal heb je nodig?

Om een laminaatvloer te leggen heb je een minimum aan materiaal nodig:

Een aantal van deze spullen kan je bij je HDM dealer vinden. De rest vind je zeker bij een doe-het-zelf zaak in je buurt.

Laminaat zwevend plaatsen

HDM laminaat wordt altijd zwevend geplaatst. Dit wil zeggen dat de vloer los op de ondervloer komt te liggen. Je hebt dus geen lijm, nagels of nieten nodig om laminaat te plaatsen.

Hoe ga je te werk?

 1. Start met het stofzuigen van de ruimte. Zorg ervoor dat alle resten van gips of andere vuil van de dekvloer verwijderd zijn.
 2. Vervolgens begin je met het plaatsen van de ondervloer. Deze plaats je haaks op de legrichting van het laminaat.
 3. Start in de linkerhoek van de kamer en werk van links naar rechts.
 4. Start met de tand van het eerste paneel naar je toe en de groef naar de muur.
 5. Zorg ervoor dat de eerste rij loodrecht ligt ten opzicht van de muur.
 6. Hou een uitzetvoeg van 8 à 10 mm rondom rond de gehele vloer. Hiervoor gebruik je afstandswiggen.
 7. Zaag de laatste plank van iedere rij op maat met een decoupeer-, hand- of afkortzaag.
 8. Met het reststuk begin je de volgende rij. Let hierbij op dat de kopse voegen van iedere rij verspringen met minstens de breedte van de plank.
 9. Obstakels zoals hoekjes, verwarmingsbuizen, etc. zaag je uit met een decoupeerzaag. Voorzie rond ieder obstakel ook steeds een uitzetvoeg van 8 à 10 mm.
 10. Heb je een schuine muur en moet je je laminaat schuin afzagen kan je dit gemakkelijk overtekenen met behulp van een zwaaihaak.
 11. De laatste rij zaag je overlangs op maat met een decoupeer- of cirkelzaag en trek je vast met een spanijzer.
 12. Na het leggen van de laatste rij verwijder je overal de afstandsblokjes en kan je de vloer afwerken met een afdeklijstje of (profiel)plint.

Indien je toch nog vragen hebt moet je zeker het filmpje hieronder bekijken. Roger legt hierin haarfijn uit hoe je een Villeroy & Boch laminaatvloer legt.

Laminaat leggen met Roger

Volgende week beginnen we met een nieuw thema: De badkamer.

Tot dan!

dealerlocator

Op zoek naar een dealer bij u in de buurt?

Vind hem hiernaast!

of bestel online

Liever snel online shoppen?

Check hieronder onze premium online dealers!