Het kiezen van een nieuwe (laminaat)vloer is niet gemakkelijk. Laminaat bestaat in 101 kleuren en uitvoeringen en daarnaast dien je ook rekening te houden met een aantal eigenschappen van de ruimte waarin je deze wil plaatsen. In deze blogpost probeer ik wat duidelijkheid te scheppen in het overaanbod van deze populaire vloerkeuze. 

Het decor van je laminaatvloer

Het kiezen van de kleur van je nieuwe laminaatvloer is uiteraard een heel persoonlijke keuze. Een lichte laminaatvloer trekt de ruimte open en zorgt voor een ruimtelijker gevoel, vooral voor kleinere ruimtes kan dit een belangrijke factor zijn. Voor grotere ruimtes is dit van minder belang en kan een donkere laminaatvloer net heel sfeervol zijn.

HDM biedt een groot assortiment aan uiteenlopende laminaatvloeren aan. De traditionele ‘houten planken’ look is nog steeds erg in trek, maar we zien ook steeds meer hoogglans laminaat of tegellaminaat in moderne interieurs terugkomen. Vergeet hierbij ook zeker niet te kijken naar de groef van iedere plank, deze bepaalt namelijk voor een groot stuk de look van de vloer. HDM biedt laminaatvloeren aan zonder groef of met een V2-, V4- of V5-groef.

  • V2 laminaat: De planken gaan aan de kopse kant naadloos in elkaar over. Enkel de 2 lange zijden van iedere plank hebben een groef.
  • V4 laminaat: De planken hebben een groef langs de 4 zijden.
  • V5 laminaat: De planken hebben een groef langs de 4 zijden én een groef in het midden van iedere plank. Dit zorgt voor een uniek tegeleffect.

Wil u onze laminaatvloeren eens in het echt bekijken kan u terecht bij onze dealers of in onze showroom.

De legrichting van je laminaatvloer

Denk ook zeker even na over de legrichting van je nieuwe laminaatvloer. Meestal legt men de planken in de richting van invallend licht, d.w.z. met de kopse kant naar een eventuele raampartij. Een andere optie is om te kijken naar de looprichting van de ruimte en de planken in de lengte van deze richting te leggen. De legrichting heeft ook effect op de perceptie van de ruimte. Zo lijkt een ruimte langer wanneer de planken in de lengte liggen en lijkt ze breder wanneer de planken in de breedte liggen. Leg je je laminaatvloer diagonaal dan vergroot je de ruimte.

Indien je twijfelt over de beste richting kan het handig zijn om een aantal planken neer te leggen en te kijken naar lichtinval en loopgevoel bij de verschillende situaties. Zo voorkom je verrassingen achteraf.

De kwaliteit van je laminaatvloer

Bij het kiezen van een nieuwe laminaatvloer is het belangrijk om even stil te staan bij de ruimte waarin het laminaat komt te liggen. Denk hierbij aan het verwachte (loop)verkeer, vocht, vuil enz. Het spreekt voor zich dat een slaapkamervloer die je enkel blootsvoets betreedt minder te verduren heeft dan een inkomhal waar iedereen met zanderige schoenen binnenkomt. Het is dus belangrijk om de kwaliteit van het laminaat te matchen met de ruimte waarin deze komt te liggen.

Als we even kijken naar de doorsnede van een laminaatvloer kunnen we stellen dat laminaat opgebouwd is uit een basis van HDF of MDF. Hierop kleeft een dun laagje met het decor en vervolgens krijgen de planken een krasvaste, transparante toplaag. Onder andere de duurzaamheid van deze toplaag bepaalt hoe lang je nieuwe laminaatvloer er als nieuw zal blijven uitzien. Om dit objectief te kunnen vergelijken zijn er gebruikersklassen in het leven geroepen. Een overzicht:

  • Klasse 21 – voor licht huishoudelijk gebruik
  • Klasse 22 – voor gematigd huishoudelijk gebruik
  • Klasse 23 – voor intensief huishoudelijk gebruik
  • Klasse 31 – voor licht commercieel gebruik
  • Klasse 32 – voor gematigd commercieel gebruik
  • Klasse 33 – voor intensief commercieel gebruik
  • Klasse 34 – voor zeer intensief commercieel gebruik

Het laminaat van HDM bevindt zich allemaal (minstens) in klasse 23. Al onze laminaatvloeren kunnen dus intensief belopen worden in huis. Een groot deel van ons assortiment kan ook voor commercieel gebruik (denk aan winkels en showrooms) ingezet worden. Kortweg betekent dit dat HDM laminaat van een bovengemiddelde kwaliteit is waarop we een garantie geven van 10 tot maar liefst 30 jaar.

Een tweede aandachtspunt naast het beloop van de vloer is de vochtigheid in de kamer. Zo kan niet iedere laminaatvloer in de badkamer geplaatst worden. Speciaal voor de badkamer biedt HDM Aqua-Step laminaat aan. Deze PVC laminaatvloeren zijn 100% watervast en bijgevolg een perfecte oplossing voor badkamers.

De vloeropbouw van een laminaatvloer

Nu je het decor, legrichting en de minimum gebruiksklasse kent kan je gaan kijken naar de beschikbare hoogte voor de vloeropbouw. Het is belangrijk om te weten wat de maximale hoogte van de vloeropbouw mag/kan zijn. Kijk hierbij goed naar deuren en overgangen naar andere kamers. Indien er een hoogteverschil ontstaat zal je dit moeten oplossen door deuren in te korten, overgangsprofielen te plaatsen, enz.

De typische laminaatvloer is tussen de 6 en 12 mm dik, waarbij de standaarddikte 8 mm is. Over het algemeen kan je stellen dat een dikkere laminaatvloer zich stabieler gedraagt, zich gemakkelijker laat leggen en een mooier contact- en loopgeluid heeft. Daar staat tegenover dat de prijs ook hoger is. Naast de dikte van het laminaat dien je ook rekening te houden met de dikte van de ondervloer. De ondervloeren van HDM variëren tussen 2 en 7 mm. De totale vloeropbouw (ondervloer + laminaat) voor een laminaatvloer kan daardoor variëren tussen 8 mm en 19 mm. Ook qua ondervloeren is er veel keuze, elk met hun specifieke eigenschappen. In de volgende blogposts ga ik deze verschillen uitgebreid onder de loep nemen en gaan we verder in op het voorbereiden van de kamer en plaatsen van het laminaat.

Tot dan!

dealerlocator

Op zoek naar een dealer bij u in de buurt?

Vind hem hiernaast!

of bestel online

Liever snel online shoppen?

Check hieronder onze premium online dealers!